0_Maqedoni.Portal SQ0_Web_Ballina – Sllajder SQMakedonija.Slajder SQShoqëri SQ

Vaksinimi zhvillohet pa pengesa, janë paraqitur rreth 1.800 fëmijë dhe të rinj

Vaksina kundër Kovid-19 në vend ka mjaftueshëm dhe procesi i imunizimit po funksionon shkëlqyeshëm. Për një periudhë relativisht të shkurtër, një numër i madh i qytetarëve janë vaksinuar dhe janë në rrezik më të madh të komplikimeve nga sëmundja. Vaksinimi i fëmijëve dhe të rinjve të moshës 12 deri në 17 vjeç fillon të hënën dhe deri më tani janë raportuar gjithsej 1798. Vaksinimi për ta do të bëhet në pikat ekzistuese të vaksinimit në qytet që ata deklaruan në kohën e regjistrimit. Numri më i madh i fëmijëve dhe të rinjve të regjistruar është në Shkup, në poliklinikat: “Bukuresht” – 402, “Jane Sandanski” – 287, “Çair” – 110 dhe “Bit Pazar” – pesë.

Shkup, 17 korrik 2021 (MIA) – Vaksina kundër Kovid-19 në vend ka mjaftueshëm dhe procesi i imunizimit po funksionon shkëlqyeshëm. Për një periudhë relativisht të shkurtër, një numër i madh i qytetarëve janë vaksinuar dhe janë në rrezik më të madh të komplikimeve nga sëmundja. Vaksinimi i fëmijëve dhe të rinjve të moshës 12 deri në 17 vjeç fillon të hënën dhe deri më tani janë raportuar gjithsej 1798. Vaksinimi për ta do të bëhet në pikat ekzistuese të vaksinimit në qytet që ata deklaruan në kohën e regjistrimit. Numri më i madh i fëmijëve dhe të rinjve të regjistruar është në Shkup, në poliklinikat: “Bukuresht” – 402, “Jane Sandanski” – 287, “Çair” – 110 dhe “Bit Pazar” – pesë.

Nga Ministria e Shëndetësisë informojnë se vaksinimi zhvillohet normalisht në të gjitha pikat në të gjithë vendin, janë aplikuar gjithsej 713,114 doza të vaksinave dhe 267,106 qytetarë janë rivaksinuar. Qytetarët vaksinohen pa takim në pikat ekzistuese të vaksinimit në të gjithë vendin.

Procesi i vaksinimit në terren, nga ana tjetër, zhvillohet në territorin e të gjithë vendit, me rotacione të ekipeve mjekësore në secilin fshat, vendbanim rural dhe vendbanim.

 

Gjatë ditës, siç informojnë nga Ministria e Shëndetësisë, vaksinimi në terren do të kryhet në disa vendbanime. Në Tetovë: Shemshovo, Siricino, Prelubishte, Ozormichte, Ratae, Tudence, Zhilce, Raotince, Jegunovce, Janciste, Podbrege, Kopance. Në Komunën e Dolnenit: Zitoshe, Koshino, Lokveni dhe Podvis, në Prilep – Mariovo, në Vinicë: Crn Kamen dhe Istibanja, në Valandovo – Josifovo dhe Udovo, në Berovo – Machevo. Në Strugë – Lukovë dhe Nerezi, në Krushevë – Dolno Divjaci, Gorno Divjaci, Pusta Reka dhe Ostrilci. Në Dibër – Xhepisht dhe Otishani, në Kavadar – Boshava dhe Konopishte, në Manastir – Poeshevo, Dolno Orizari, Karamani, Trn dhe Logovardi. Në Ohër – Godivje, Slivovo, Turije, Mramorec, Vrbjani dhe në Kumanovë – Mateç, Hotël, Ramanli dhe Çerkez.

 

Shoqata e Ofruesve të shërbimeve komunale të Republikës së Maqedonisë së Veriut – ADKOM, në bashkëpunim me Qeverinë dhe Ministrinë e Shëndetësisë, organizon vaksinimin kundër Kovid-19 të punonjësve në ndërmarrjet publike, të cilat janë anëtare të saj. Vaksinimi do të bëhet në pikat në Shkup – salla “Boris Trajkovski”, Kumanovë, Strumicë, Shtip, Kavadar, Veles, Tetovë dhe Ohër.
Aktualisht, ka 236 raste aktive të Kovid-19 në vend. Në 24 orët e kaluara, 18 raste të reja me Kovid-19 u regjistruan dhe tetë pacientë të rikuperuar, dhe askush nuk vdiq. Nga rastet e reja në Tetovë janë 8, në Shkup 4, në Gostivar dhe Ohër nga dy dhe në Radovish dhe Dibër nga një.

Deri më tani, janë bërë gjithsej 923,515 teste për Kovid-19 në vend. Numri i përgjithshëm i personave të diagnostikuar me Kovid në vendin tonë që nga fillimi i epidemisë është 155,882, numri i pacientëve të rikuperuar është 150,159 dhe numri i vdekjeve është 5,487.

 

Autoritetet shëndetësore u bëjnë apel qytetarëve që të përfshihen në vaksinimin masiv, sepse vetëm në këtë mënyrë do të jemi në gjendje ta mposhtim virusin.
Në Rusi, 799 njerëz vdiqën në 24 orët e fundit nga efektet e Kovid-19, i cili është numri më i lartë i vdekjeve që nga fillimi i pandemisë. Që nga fillimi i pandemisë në Rusi, 5,907,999 njerëz janë infektuar dhe 146,868 kanë vdekur.

Qeveria greke, ndërkohë, po konsideron ngritjen e qendrave të vaksinimit në kampuset universitare për të imunizuar studentët në fillim të vitit akademik. Për më tepër, do të merret në konsideratë mënyra se si studentët do të kthehen në amfiteatro pas gati 20 muajsh.

Klubet e natës, diskotekat, buzukët dhe të ngjashme në Greqi, qofshin të hapura apo të mbyllura, do të pranojnë vetëm mysafirë të vaksinuar ose persona që kanë kaluar Kovid-19, sipas vendimit të ri ministror.

Sipas zyrtarëve të shëndetësisë, deri më tani tetë raste të infeksionit të llojit koronavirus delta janë izoluar në Serbinë fqinje, por ka më shumë. Ata paralajmërojnë se pandemia me siguri nuk do të ndalet derisa të vaksinohen 70-80 për qind të botës, si dhe në Serbi.

Sipas një studimi të kryer nga shtatë universitete në Britani të Madhe, të rinjtë e shtruar në spital për Kovid-19 janë në të njëjtën mundësi për të komplikuar shëndetin e tyre si personat mbi moshën 50 vjeç. fb/

Butoni Kthehu në krye
Mbylle