0_Slajder SQKronikë SQKronikë.portal SQShoqëri SQ

Seancë e re gjyqësore për rastin “Parcelat në Vodno”

Në Gjykatën Themelore Penale Shkup sot duhet të vazhdojë gjykimi për rastin "Parcelat në Vodno", në të cilën i akuzuari i parë është ish kryeministri i arratisur Nikolla Gruevski.

Shkup, 19 korrik 2021 (MIA) – Në Gjykatën Themelore Penale Shkup sot duhet të vazhdojë gjykimi për rastin “Parcelat në Vodno”, në të cilën i akuzuari i parë është ish kryeministri i arratisur Nikolla Gruevski.

Rastin e udhëheq gjykatësi Ilija Tërpkov, ndërsa përfaqësues i akuzës është prokurorja Lile Stefanova.

Sipas aktakuzës, Gruevski është akuzuar për veprat “pastrim parash dhe për përfitim të jashtëligjshëm dhe fshehje të pronës”. Kumbari i tij Risto Novaçevski, biznesmenët Nenad Josifoviq, Jordan (Orce) Kamçev dhe Ratka Kunovska Kamçeva akuzohen për “pastrim parash”, ndërsa kushëriri i parë i Gruevskit dhe ish-drejtor i DSK-së, Sasho Mijallkov, akuzohet për “ndihmë gjatë veprës penale pastrim parash dhe të ardhura të tjera nga veprat ndëshkuese”.

Në fjalën hyrëse, në seancën e parë për lëndën, të mbajtur më 16 korrik, prokurorja Stefanova, tha se  për çdo veprim që është përmendur në aktakuzë, për çdo fakt  të cilin e konfirmojnë do të nxjerrin dëshmi dhe kërkoi të konfiskohet gjithë prona e cila është vendosur në aktakuzë.

Avokati i Sasho Mijallkovit Zvonko Davidoviq, theksoi se ashtu siç është shënuar në aktakuzë, aspak nuk  përputhet me natyrën juridike të krimit “pastrim parash”, e cila siç potencoi është pasojë e një vepre tjetër penale e cila duhet t’i paraprijë asaj, ndërsa Prokuroria as nuk e ka konfirmuar, as nuk e propozon, as nuk mund ta dëshmojë  qëllimin dhe mendimin e tij se dikush tjetër në mënyrë joligjore ka marrë para nga partia dhe në atë mënyrë i ka ndihmuar me atë duke i propozuar kompanitë ofshor.

Avokati i Jordan Kamçev, Elenko Millanov, konsideron se në rastin konkret para se gjithash  nuk mund të shkojë ky kualifikim juridik në këtë mënyrë dhe me aktakuzë të tillë.

“Dëgjuam në fjalën hyrëse dëshmi të reja për gjoja transaksione. Transaksione financiare pa ekspertizë ekonomike që as nuk është paralajmëruar,  as nuk është bërë nga Prokuroria nuk mund të ketë. Do të dëshmojmë se asgjë nga kjo nuk është me mjete  në atë mënyrë dhe në cilëndo tjetër, por që të gjitha mjetet të cilat vijnë  në këto blerje  të parcelave janë nga puna afariste e kompanisë ORKA”, deklaroi Millanov, pas seancës së parë gjyqësore për lëndën.

Sipas aktakuzës, i akuzuari Nikolla Gruevski, në periudhën nga viti 2006-2012, ka përvetësuar 1,3 milion euro, si pjesë e parave që janë dhënë si donacione për financimin e partisë dhe nuk i ka treguar si donacione të pranuara. Në aktakuzën për Gruevskin thuhet se kah mesi i vitit 2012, ai kupton që persona fizik të cilët janë shpërngulës nga shteti përmes ndërmjetësuesve shesin toka prej rreth 11.000 metra katror në Vodno dhe kërkon nga Mijallkov t’i ndihmojë ta blejë këtë tokë, por të fshihet burimi i parave.

Mijallkov, sipas aktakuzës, hyn në kontakt me të akuzuarin Nenad Josifoviq, i cili ka qenë pronar i firmën ofshor të regjistruar në Belize dhe është dakorduar kjo firmë të jetë themeluese e firmës vendore e cila do të përdoret që të blehet toka, Në firmën vendore, udhëheqës bëhet Risto Novaçevski, kumbari i martesës së parë të Gruevskit.

Pas arritjes së marrëveshjes për çmimin e blerjes, sipas aktakuzës, në disa raste në llogarinë valutore të ndërmarrjes së Shkupit, paratë u hodhën në qarkullim përmes llogarisë së kompanisë Belizean, dhe Novacevski, si menaxher i kompanisë , nënshkroi një marrëveshje blerjeje me pronarët e tokave. blen një pyll me një sipërfaqe prej 11,255 metra katrorë dhe paguan 1.2 milion euro. Në vitin 2015, PPU i Qytetit të Shkupit u ndryshua – këto ngastra u shndërruan në parcela ndërtimore, dhe pjesa e ndërmarrjes nga Belize u transferua në emrin e Jordan Kamchev dhe nënës së tij, Ratka Kamçeva, dhe parcelat u ndanë në tre pjesë.

Përveç kësaj, Gruevski, sipas aktakuzës, si një zyrtar që synon të fshehë pasurinë e fituar gjatë mbajtjes së postit shtetëror, e cila tejkalon të ardhurat e tij të raportuara në pyetësor, siguroi të dhëna jo të plota për pasurinë e paluajtshme që ai zotëron, e cila është fiktive. i pandehuri Novacevski. Kështu, ai nuk raportoi dy apartamente në Shkup me një sipërfaqe prej 38 dhe 57 metra katrorë, tokë ndërtimore në Qendrën në Shkup me një sipërfaqe prej 2,729 metra katrorë dhe dy parcela ndërtimore në Krushevë.

Ish-kryeministri Gruevski është në arrati në Budapest, ndërsa Mijalkov dhe Kamçev do të shoqërohen nga burgu i Shutkës, ku e vuajnë masën e paraburgimit. Të akuzuarit tjerë, megjithatë, janë me masa më të lehta të kujdesit. sa/

Butoni Kthehu në krye
Mbylle