0_Maqedoni.Portal SQ0_Web_Ballina – Sllajder SQ0_Web_Përzgjedhja e redaktorit SQIntervistë SQMakedonija.Slajder SQ

Remenski për MIA-n: Do ta kthej pushtetin në bazë nga do të nxjerrim legjitimitetin e vendimeve

Hapa operativë për kthimin e socialdemokracisë në rrënjët e saj origjinale - lëvizjet dhe organizatat e punëtorëve dhe sindikatave, të drejtat e punëtorëve, barazia sociale duke e kthyer zgjidhjen ligjore për taksën progresive, veçanërisht në kohërat e krizës ekonomike, energjetike, krizën e kovidit  dhe krizën sociale, shkelja e “ligjit të hekurt të oligarkisë”, decentralizimi i organizimit partiak dhe dekoncentrimi i pushtetit dhe vendimmarrjes janë në fokus të programit të Frosina Remenskit, një prej kandidateve për lidere të ardhshme të LSDM-së,  që do të zgjidhet në zgjedhjet brendapartiake të dielën, më 12 dhjetor.

Shkup, 9 dhjetor 2021 (MIA) – Hapa operativë për kthimin e socialdemokracisë në rrënjët e saj origjinale – lëvizjet dhe organizatat e punëtorëve dhe sindikatave, të drejtat e punëtorëve, barazia sociale duke e kthyer zgjidhjen ligjore për taksën progresive, veçanërisht në kohërat e krizës ekonomike, energjetike, krizën e kovidit  dhe krizën sociale, shkelja e “ligjit të hekurt të oligarkisë”, decentralizimi i organizimit partiak dhe dekoncentrimi i pushtetit dhe vendimmarrjes janë në fokus të programit të Frosina Remenskit, një prej kandidateve për lidere të ardhshme të LSDM-së,  që do të zgjidhet në zgjedhjet brendapartiake të dielën, më 12 dhjetor.

Remenski, e cila ishte deputete, ministre e Punës dhe Politikës Sociale dhe nënkryetare e Kuvendit, por edhe pjesë e organeve të larta partiake të LSDM-së, të dielën në zgjedhjet e brendshme partiake do të garojë me kundërshtarët e saj, zëvendësministrin e Financave Dimitar Kovaçevski dhe drejtori i ZZHTI-së, Jovan Depotovski në garë për kryetar të ri të partisë në pushtet, pas dorëheqjes së Zoran Zaev.

Në një intervistë për MIA-n, Remenski tha se ajo që do të fokusohet të bëjë është kthimi i pushtetit në bazë nga ku do të nxirret legjitimiteti i vendimeve.

“Do ta kthej piramidën përmbys. Baza do të jetë majë – maja do të jetë bazë, shtoi ajo, dhe premton autonomi maksimale për organizatat rinore dhe ato të grave.

Remenski, e cila pas tërheqjes së shortit të numrave rendorë në fletëvotim mori numrin dy, numrin një e ka marrë Kovaçevski, ndërsa numrin tre Despotovski, në intervistën për MIA-n thekson se bashkimi i partisë është detyra më e vështirë me të cilën përballet partia, ndërsa lufta kundër kotësisë dhe lufta për ndikim dhe pozita në parti duhet të marrë fund. Ajo shton se partia nuk duhet të lejojë që sukseset të individualizohen dhe dështimet të kolektivizohen.

Ajo në intervistën për MIA-në flet për mënyrën se si do ta bëjë bashkimin që paralajmëron, për gjendjen në parti dhe humbjen që pësoi LSDM-ja në zgjedhjet lokale, për atë se LSDM-së i ofron më shumë se Kovaçevskit dhe Despotovskit, por edhe për atë nëse pret ajo mbështetjen dhe ndikimin e mundshëm të rastit të “Aleancës Ndërkombëtare” në pjesëmarrjen e saj në garën partiake.

Remenski foli edhe për agjendën evropiane dhe perspektivën e vendit, mundësinë e fillimit të negociatave në Samitin e dhjetorit të BE-së, duke theksuar se ajo personalisht dëshiron të jetë optimiste se mund të shpresojmë për fillimin e negociatave me BE-në së shpejti.

“Por dua të shpreh edhe qëndrimin tim real dhe dyshimin se Bullgaria vështirë se do të devijojë nga qëndrimet dhe kërkesat e saj tashmë të deklaruara. Aq më tepër që edhe nëse ndodh një devijim i tillë, problemi do të shtyhet për një kohë të pacaktuar”, tha Remenski.

Në një intervistë për MIA-n, ajo tha se mbetet e mendimit se pozitat e liderit të LSDM-së dhe kryeministrit nuk duhet të përqendrohen në një person, se sfida e mbajtjes së dy pozitave në të njëjtën kohë do të çojë në dështimin e pashmangshëm të njërës nga të dy përgjegjësitë.

Në vazhdim vijon intervista e plotë me njërën nga kandidatet në zgjedhjet brendapartiake për kryetare të LSDM-së, Frosina Remenski.

Zonja Remenski, ju kandidoni në zgjedhjet brendapartiake për kryetare të LSDM-së. Këto do të jenë zgjedhjet e dyta në parti pas ndryshimeve me të cilat lideri zgjidhet në zgjedhjet brendapartiake. Keni paralajmëruar bashkimin dhe konsolidimin e radhëve të LSDM-së. Si do ta bëni këtë?

Bashkimi i partisë është detyra më e vështirë me të cilën përballet partia. Kjo nuk do të thotë se anëtarët e partisë ndajnë pikëpamje diametralisht të kundërta për çështje të caktuara me rëndësi për të ardhmen e vendit, por do të thotë ndryshim në qasjen e punës me anëtarët, aktivistët dhe mbështetësit e partisë.

Lufta për ego dhe lufta për ndikim dhe pozitat në parti duhet të marrin fund. Kthimi i unitetit dhe bashkimi i partisë duhet të kthehet me një qasje të ndershme dhe në një procedurë statutore. Është e papranueshme që anëtarësia dhe qytetarët, qëndrimet e anëtarëve partiakë, të kryesisë partiake dhe raportet në parti t’i ndërtojnë përmes propagandës dhe fushatës së pistë në media dhe rrjete sociale dhe përmes atij prizmi të pranojnë apo refuzojnë dikë.

Unë do ta bashkoj partinë duke u bërë thirrje të gjithë anëtarëve dhe luftëtarëve të ndershëm të LSDM-së, të gjithë anëtarëve të shquar e të harruar dhe lidershipit të kaluar të partisë që të ulen në të njëjtën tryezë, të shikohen në sy dhe të bisedojnë. Ai akt do të jetë vendimtar për të ardhmen e partisë dhe jam e bindur se vetëm në këtë mënyrë – me nderimin, respektin dhe mirënjohjen e të gjithëve – të gjithë do të arrijnë në përfundimin se qëllimi që ne mbrojmë është i njëjti, pavarësisht nëse qasja ishte e drejtë apo jo. LSDM-ja duhet t’i kthejë në radhët aktive të harruarit që bartën barrën në kohë të vështira opozitare dhe të mos kërkojnë asgjë nga partia, përveçse të kenë respekt dhe nderim për sakrifikimin e tyre. Duhet të respektohen mendimet e ndryshme dhe të ndërtohet një kulturë debati, jo imponimi i zgjidhjeve dhe ideve. Promovimet e llojit kush kë mbështet dhe spekulime kush kë nuk mbështet nuk janë pro unitetit dhe bashkimit, por çojnë në ndarje të mëtejshme të anëtarësimit. Kjo nuk është e nevojshme për shoqërinë dhe partinë në këtë moment dhe në periudhën e ardhshme.

Çfarë ka bërë siç duhet LSDM në periudhën e kaluar në aspektin e promovimit të parimeve demokratike në parti dhe çfarë do të ndryshonit nëse do të kishit mundësi për funksionim më të mirë të partisë. Zgjedhjet lokale ishin një lloj alarmi për partinë në pushtet?

Partia bëri ndryshime statutore në të cilat për herë të parë futi zgjedhjen e kryetarit në zgjedhje të drejtpërdrejta dhe ky është një përfitim demokratik që duhet të testohet në këto zgjedhje kur janë tre kandidatë. E them këtë sepse demokracia me këtë lloj zgjedhjeje presidenti kërkon që lideri të mos paragjykojë pasardhësin e tij, për shkak të parimit të neutralitetit.

Promovimi i parimeve demokratike duhet të fillojë në një kohë kur ato janë ndërprerë duke shmangur debatet brendapartiake për çështje, personalitete dhe situata që u debatuan në publik, por mbetën jashtë fushës së një debati më të gjerë brendapartiak. Propaganda, spekulimi dhe “laktacionet” partiake u lejuan të ndajnë luftëtarët e partisë në të pranueshëm dhe të papërshtatshëm për partinë dhe se si me inerci u bë një pozicion i paqartë dhe i zbehtë i partisë.

Në parti humbën njerëz të çmuar që kishin integritetin dhe kapacitetin përmes aftësive dhe mënyrave të punës për të bërë ndryshime reale, pikërisht sepse qëndrimet dhe dëshirat individuale të individëve në parti u bënë rregull. Partia duhet të ushqejë kujtesën dhe kontributin e secilit anëtar pavarësisht pozicionit të tij. Nuk duhet lejuar që sukseset të individualizohen dhe dështimet të kolektivizohen. Do t’i kthehem qasjes pozitiviste në organizimin partiak dhe integrimin e anëtarëve. Do të bashkojmë sukseset dhe veprimet pozitive, do t’i diskutojmë dhe do t’i zgjidhim dallimet ballë për ballë.

Zgjedhjet lokale dhe ngjarjet para tyre janë tregues i asaj për të cilën po flas. Para së gjithash, brezat e politikanëve që sakrifikuan për suksesin e partisë dhe të shtetit duhet të ulen në të njëjtën tryezë. Për mua ishte e tmerrshme dhe e papranueshme të bëhej propagandë e regjimit kundër një prej shokëve tanë që ishte gati të vdiste në ngjarjet kur ne mbronim demokracinë dhe jetët. Ajo propagandë dhe shumë të ngjashme, më tinzare vodhën unitetin mes anëtarësimit. Kjo duhet rregulluar. Çdo anëtar i LSDM-së duhet të gravitojë drejt kopesë së vet dhe askush (kushdo qoftë) nuk ka të drejtë ta ndalojë.

Çfarë i ofroni LSDM-së më shumë nga ajo që ofrojnë Dimitar Kovaçevski dhe Jovan Despotovski, cili është fokusi i programit tuaj?

Fokusi i programit tim janë hapat e operacionalizuar për kthimin e demokracisë sociale në rrënjët e saj origjinale – lëvizjet dhe organizatat e punëtorëve dhe sindikatave, të drejtat e punëtorëve, barazia sociale duke rivendosur një zgjidhje progresive tatimore, veçanërisht në kohërat e krizës ekonomike, energjitike, krizës së kovidit dhe asaj sociale. LSDM-ja duhet të qëndrojë në anën e punëtorëve dhe ekzistencës së familjeve të tyre, për të stimuluar masat ekonomike në komunitetin e biznesit, por me kontroll të rreptë nëse ato mjete përfundojnë te punëtorët.

Duhet të thyejmë “ligjin e hekurt të oligarkisë” që impononte varësinë nga vendimet partiake, duke kanalizuar interesat tona në politika në dëm të qytetarëve dhe të punëtorëve. Garantoj decentralizim real të organizimit partiak dhe dekoncentrim të pushtetit dhe vendimmarrjes. Unë do ta kthej pushtetin në bazën prej nga do të nxjerrim legjitimitetin e vendimeve. Unë do ta kthej piramidën përmbys. Baza do të jetë majë – maja do të jetë bazë. Do të maksimizoj autonominë e organizatave të të rinjve dhe të grave. Ata do të bëhen promovues dhe politikëbërës, jo vendimmarrës. Do t’i njoh të rinjtë me një sistem të ri pune duke aplikuar zgjidhje softuerike të shekullit të 22-të, duke përfshirë inteligjencën artificiale si një formë efikasiteti në vendimmarrje dhe duke përjashtuar çdo subjektivitet.

Të rinjtë do të jenë përdorues të programeve dhe paketave softuerike tashmë të përgatitura që unë do t’i dhuroj partisë në mënyrë që të jemi në hap me vendet e Evropës Perëndimore dhe të rinjtë të ndjehen liderë modernë të inovacionit të vërtetë.

Gratë janë shtytëse e të gjitha fitoreve në LSDM. Ata do të marrin vendin e duhur që meritojnë në parti. Asnjë grua deputete e LSDM-së nuk do të turpërohet që dëshiron të kontribuojë në promovimin e politikave të partisë dhe të ndihet e natyrshme në mjedisin partiak. Lufta kundër gjuhës së urrejtjes, poshtërimi i grave dhe trajtimi i pabarabartë në ndarjen e pushteteve janë arsyet pse gratë dekurajohen të marrin pjesë në aktivitete partiake dhe të ndajnë aftësitë e tyre. Vlerat tradicionale të grave nuk duhen tallur. Nuk do të lejoj të bëhet dallim mes anëtarëve të partisë se kush nga vjen dhe cilës shtresë shoqërore i përkasin. Nuk është një vlerë socialdemokratike, megjithëse ekziston dhe ndihet më shumë nga pjesëtarët e zonave rurale. Vetëm qasja e barabartë me të gjithë do të ndihmojë për të kapërcyer epitetin e LSDM-së si parti elitiste, në kohën kur pikërisht ajo që është elita në shoqërinë tonë ekonomikisht të pabarabartë zotëron 95% të pasurisë së përgjithshme në vend.

A do të mbeten të njëjtat prioritete strategjike të partisë dhe qeverisë, cili është qëndrimi juaj për agjendën evropiane të vendit, çka nëse nuk marrim datën për negociata këtë muaj?

Kam marrë pjesë në realizimin e prioritetit strategjik të vendit dhe krijimin e të gjitha parakushteve për integrim euroatlantik. Më lejoni t’ju kujtoj se përbërja parlamentare në të cilën unë isha nënkryetare e Kuvendit mori mbi supe të gjitha politikat që nënkuptonin sigurimin e së ardhmes për qytetarët dhe stabilitetin e vendit dhe të rajonit. Si askush tjetër (e kam fjalën për dy kandidatët) kam përjetuar të gjitha anët e mira dhe të këqija të atyre proceseve kur jeta jonë dhe siguria familjare u kërcënuan, ishim nën një rrjedhë të gjuhës së urrejtjes dhe nxitjes për dhunë. Ai që ka qenë në ato procese dhe i ka përjetuar në jetë nuk mund të shmanget nga prioritetet strategjike.

Agjenda evropiane nuk është vetëm pritja e datës për fillimin e negociatave me BE-në, në prizmin e mosmarrëveshjes maqedonaso-bullgare. Është një punë në shtëpi, një reformë e thellë dhe cilësore dhe jo thjesht kontroll i normës që do të miratojë Kuvendi. Zbatimi i atyre ligjeve kërkon një qasje pa kalkulime, vonesa. Disa reforma në dukje të përfunduara duhet të përcaktohen dhe vlerësohen më tej. Lufta kundër korrupsionit shihet dhe dëgjohet nga të gjithë në nivelin e deklarimit dhe reformës, dhe jo në prizmin e rishqyrtimit dhe veprimit konkret në rastet e procedurave tenderuese, dhënies së miratimeve, licencave dhe lejeve të çdo lloji, konkurrencës në ekonomi, ballafaqimeve me monopolet, dhe shumë gjëra të tjera.

Dua të jem optimiste se mund të shpresojmë për fillimin e shpejtë të negociatave me BE-në, por gjithashtu dua të shpreh qëndrimin tim real dhe dyshimin se Bullgaria vështirë se do të devijojë nga qëndrimet dhe kërkesat e saj tashmë të deklaruara. Kjo është veçanërisht e vërtetë sepse, edhe nëse ndodh një devijim i tillë, problemi do të vonohet pafundësisht. Ai proces i komunikimit dypalësh rreth marrëveshjes duhet të vendoset në baza të tjera dhe të përfshijë prioritete të tjera në të cilat historia do të jetë një shoqërues dhe jo një komponent dhe parakusht kryesor. Qeveria e re në Bullgari do ta kuptojë këtë sepse kjo është edhe në interesin e saj.

Në opinion krijohet përshtypja se lideri aktual i LSDM-së, Zoran Zaev po e përkrah kandidatin Kovaçevski. Si e vlerësoni faktin që Kovaçevski ishte i pranishëm në negociatat me Alternativën për një shumicë të re qeveritare?

Po ju si e vlerësoni mungesën e anëtarëve të tjerë të qeverisë aktuale në ato negociata? Kështu do ta bëja këtë pyetje. Kovaçevski është pjesë e kabinetit qeveritar dhe ka marrë pjesë në mbledhje. Kjo nuk do të thotë se ata nuk kanë asnjë detyrim ndaj organeve dhe organeve partiake, si dhe ndaj partnerëve të koalicionit të paraqesin qëndrimet për të cilat folën. Në fund të fundit, garantues i suksesit të atyre politikave dhe marrëveshjeve është Kuvendi, jo Qeveria. Unë kam qenë pjesë e kohës kur Kuvendi ishte forumi në të cilin krijoheshin dhe shpërbëheshin aleancat. Nëse negociatat dhe marrëveshja me Alternativën garantojnë mazhorancën parlamentare, atëherë sa më shpejt Kuvendi duhet të funksionalizohet dhe t’i rikthehet agjendës së reformës dhe legjislacionit që ka kohë që pret miratim, dhe këtu dëmtohen të gjithë ata që presin miratimin apo ndryshimin e ndonjë ligji.

Koha e fushatës brendapartiake është e shkurtër, zgjedhjet janë të dielën, me siguri që tani e keni kuptuar se sa mbështetje ka për ju. A prisni mbështetje apo pengesa nga anëtarët e partisë, veçanërisht nga mbështetësit e kundërshtarëve tuaj dhe cila është mundësia që rasti i Aleancës Ndërkombëtare të përdoret kundër jush?

Çështja se “si mund të përdoret kundër meje rasti i Aleancës  Ndërkombëtare ” është sfidë për të gjitha manipulimet propagandistike që çuan në krijimin e atij procesi në të cilin, nga shumë në LSDM u zgjodha unë për të qenë “ariu në atë cirk me regji të Ruskovskës”. Pikërisht ishte ky rast që u krijua në një mënyrë jashtëzakonisht të pashëndetshme dhe ligjërisht të paqëndrueshme për të më larguar nga synimi për një reformë të thellë të komunitetit të sigurimit-inteligjencës që ishte burimi i të gjitha fatkeqësive në demokracinë e re. Ky rast është dhuna më brutale politike ndaj një gruaje në politikë, e paracaktuar për dështim. Kjo pyetje është një konfirmim i kësaj, pse ju vetë hyni në logjikën se “procesi gjyqësor mund të përdoret kundlr”. A është atëherë gjyqësori i pavarur dhe a vlen prezumimi i pafajësisë?

Pres që anëtarësia e partisë të njohë qartë rrugët jodemokratike në procesin zgjedhor, nëse ka, dhe t’i ndihmojë që të mos zënë rrënjë në këtë proces ku për herë të parë zhvillohen zgjedhje të drejtpërdrejta ndërmjet tre kandidatëve. Parimet dhe rregullat për zhvillimin e zgjedhjeve brenda partisë, lokale apo parlamentare janë të njëjta – nuk ka dallim. Nëse ne i kundërshtojmë parregullsitë dhe nuk i duam ato kur mbahen zgjedhjet lokale dhe parlamentare, kur nuk duam që dikush të na bëjë presion se kur duhet të votojmë, as të na kërcënojë nëse kjo nuk ndodh, atëherë duhet ta respektojmë atë dhe në zgjedhjet brendapartiake dhe aq më tepër këtu.

Anëtarët tanë kanë kaluar shumë vite në opozitë dhe nën një matricë jodemokratike. Ata i rezistuan një milion presioneve dhe këmbëngulën në pozicionin dhe bindjen e tyre. Unë besoj në integritetin dhe ndërgjegjësimin e anëtarësimit që ata nuk do të lejojnë të bindin të votojnë kundër vullnetit të tyre. Vetëm atëherë procesi do të jetë legjitim.

Këto ditë në media shprehët qëndrimin se lideri i ri i LSDM-së nuk ka pse të jetë kryeministër i ri dhe se është shumë përgjegjësi për një person në kohën kur vendi po përballet me më shumë sfida. A qëndroni në atë pozicion apo ndoshta personi që kryeson partinë në pushtet duhet të menaxhojë akoma Qeverinë?

Mbetem i mendimit se sfida e drejtimit të dy funksioneve në të njëjtën kohë do të çojë në dështimin e pashmangshëm të njërës prej dy përgjegjësive. Unë kam funksionuar njëkohësisht si ministre dhe nënkryetare dhe si deputete dhe e di sa e vështirë është t’u përgjigjem të gjitha detyrave dhe pritshmërive në të njëjtën kohë. Koncepti im i dekoncentrimit dhe decentralizimit të pushtetit, organizimit dhe vendimmarrjes në parti është një nga zgjidhjet për eliminimin e këtyre vështirësive.

Në fund të ditës, le të presim rezultatet e votimit të së dielës dhe të shohim se sa premtuese është kjo zgjidhje.

Gjithashtu, më lejoni të mos harroj të them se organet e partisë kanë autoritetin dhe mandatin për të përcaktuar një mandatar të qeverisë. Kjo është mënyra e vetme për të siguruar legjitimitetin e proceseve për zgjedhjen e pushtetarëve kyç si në parti ashtu edhe në Qeveri.

Ana Cvetkovska

Butoni Kthehu në krye
Mbylle