0_Maqedoni.Portal SQ0_Web_Ballina – Sllajder SQBiznes SQBiznes.portal SQEkonomi SQKultura.Slajder SQ

KSHPK do të kërkojë nga Pendarovski të mos e nënshkruajë dekretin për Ligjin për investitor strategjik për ndërtimin e autostradave

Komisioni shtetëror për parandalimin e korrupsionit (KSHPK) shprehu mendimin e tij për Projektligjin për konfirmimin e interesit publik dhe nominimin e partnerit strategjik për zbatimin e projektit për ndërtimin e korridorit 8 dhe korridorit 10 D në Republikën e Maqedonisë së Veriut, duhej sot ta dorëzojë tek kryetari i Kuvendit, por dje ligji u miratua në procedurë të shkurtuar nga deputetët dhe prandaj do të drejtohet tek shefi i shtetit Stevo Pendarovski dhe më tej tek institucionet kompetente.

Shkup, 16 korrik 2021 (MIA) – Komisioni shtetëror për parandalimin e korrupsionit (KSHPK) shprehu mendimin e tij për Projektligjin për konfirmimin e interesit publik dhe nominimin e partnerit strategjik për zbatimin e projektit për ndërtimin e korridorit 8 dhe korridorit 10 D në Republikën e Maqedonisë së Veriut, duhej sot ta dorëzojë tek kryetari i Kuvendit, por dje ligji u miratua në procedurë të shkurtuar nga deputetët dhe prandaj do të drejtohet tek shefi i shtetit Stevo Pendarovski dhe më tej tek institucionet kompetente.

Këtë e kumtoi në konferencën e sotme për shtyp kryetarja e KSHPK, Biljana Ivanovska, e cila theksoi se qëndrimi I KSHPK-së pas një kontrolli anti-korrupsion, është se ky ligj, në tërësi është një faktor i lartë i rrezikut për korrupsion dhe konflikt me interes dhe në thelb pezullon sistemin juridik. në shtet, duke përjashtuar zbatimin e ligjeve të tjera plotësisht ose pjesërisht. Ai shtoi se ligji i miratuar dhe zbatimi i dispozitave të ligjit në praktikë do të nënkuptojë shkelje të parimeve mbi të cilat bazohet lufta kundër korrupsionit dhe konfliktit të interesit.

Ajo informoi se KSHPK do ta dorëzojë mendimin e tyre dhe do t’i kërkojë Presidentit Pendarovski të mos e nënshkruajë këtë dekret, por nëse ai e nënshkruan atë, njoftoi ai, ai do t’i jepet Gjykatës Kushtetuese. KSHPK është kategorike se ata do të përdorin të gjitha mjetet e parashikuara në sistem për t’u përdorur në raste të tilla dhe nuk do të heqin dorë. Sipas Ivanovskës, është inkurajuese që herën e kaluar kur Pendarovski, siç tha ai, tregoi pjekuri për të mos nënshkruar Ligjin për statusin juridik të ndërtesave të ndërtuara në mënyrë të paligjshme dhe siç tha ajo, “nëse është në funksion të mbrojtjes së integritetit të saj, ne presim që këtë Ligj për të “mos e nënshkruar atë sepse ka shkelje të rënda kushtetuese”.

Ndjenja në KSHPK që ndërtohet në këtë periudhë, theksoi Ivanovska, është se lufta kundër korrupsionit nga palët e tjera të interesit në shoqëri mbetet deklarative dhe selektive.

Në elaborimin e mendimit të KSHPK për këtë ligj, ndër të tjera, qëndron se shkelet me Kushtetutë garanton lirinë e tregut dhe sipërmarrjen dhe detyrimin e shtetit për të siguruar pozitë të barabartë juridike të të gjitha subjekteve të tregut dhe në kundërshtim të drejtpërdrejtë me detyrimin të shtetit për të marrë masa kundër pozitës monopole dhe sjelljes së tregut.

Ligjin që dje e miratoi Kuvendi, në propozim të grupit të deputetëve, është realizim konkret i Memorandumit që e nënshkroi Qeveria me kompaninë “Behtel Enka” si një investitor strategjik për ndërtimin e autostradave Tetovë – Gostivar, Strugë – Qafë Thanë dhe Prilep – Manastir. Ai parashikon ndërtimin për herë të parë përmes një modeli të ri pa shpallur një tender, për të cilin qeveria siguron se do të japë rezultatet më të shpejta dhe më optimale në ndërtimin e rrjetit rrugor.

Me zgjidhjen e propozuar ligjore rregullohet projektimi dhe ndërtimi i infrastrukturës së Korridorit 8 dhe projektimi dhe ndërtimi i infrastrukturës së Korridorit 10 D, si projekte individuale për investime kapitale me rëndësi strategjike kombëtare për vendin. fb/

Butoni Kthehu në krye
Mbylle