0_MIA Investigon.Portal SQE përzgjedhur SQ

Fakte në lidhje me variantin e koronavirusit Delta: Përhapet më shpejt dhe simptomat janë të ndryshme

- Një shqetësim i madh për momentin është varianti Delta i koronavirusit, shumë ngjitës (dhe ndoshta më i rrezikshëm), i cili u identifikua për herë të parë në Indi dhjetorin e kaluar.

Gjenevë, 6 korrik 2021 (MIA) – Një shqetësim i madh për momentin është varianti Delta i koronavirusit, shumë ngjitës (dhe ndoshta më i rrezikshëm), i cili u identifikua për herë të parë në Indi dhjetorin e kaluar.

Ky variant u përhap me shpejtësi në të gjithë Indinë dhe më pas në Mbretërinë e Bashkuar, duke shkaktuar një numër infeksionesh dhe vdekjesh.

Delta po përhapet edhe në Evropë.

Pesë fakte rreth variantit Delta:

1.Delta është më ngjitëse sesa variantet e tjera

Delta është emri për variantin B.1.617.2, një mutacion i virusit SARS-KOV-2 që u shfaq për herë të parë në Indi. Rasti i parë i infeksionit të variantit Delta u identifikua në dhjetor 2020 dhe u përhap me shpejtësi dhe u bë dominant në Indi dhe më pas në Mbretërinë e Bashkuar.

Deri në fund të qershorit, Delta përbënte tashmë më shumë se 20 për qind të infeksioneve në Shtetet e Bashkuara. Ky numër po rritet me shpejtësi, kështu që pritet të mbizotërojë së shpejti në këtë vend. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e quajti variantin e virusit “më të shpejtë dhe më të fortë”.

Delta po përhapet 50 për qind më shpejt se Alfa, i cili ishte 50 për qind më ngjitës se versioni origjinal i virusit, që do të thotë se varianti i ri është 75 për qind më ngjitës sesa origjinali.

“Në një mjedis krejtësisht të pakufizuar ku askush nuk vaksinohet ose mban maskë, vlerësohet se personi mesatar i infektuar me variantin origjinal do të infektojë edhe 2.5 të tjerë”, tha Peri Uilson, epidemiolog nëFakultetin e Mjekësisë të Universitetit Jejl.

“Në të njëjtin mjedis, Delta do të përhapet nga një person në ndoshta 3.5 ose 4. Infeksioni po përhapet në mënyrë eksponenciale dhe më të shpejtë,” tha ai.

2. Rrezik për të pavaksinuarit

Të pavaksinuarit janë në rrezikun më të lartë. Fëmijët dhe të rinjtë janë gjithashtu një shqetësim.

Një studim i fundit nga Mbretëria e Bashkuar zbuloi se fëmijët dhe të rriturit nën moshën 50 vjeç kishin 2.5 herë më shumë shanse të infektoheshin me variantin Delta.

“Ndërsa grupmoshat më të vjetra vaksinohen, ata më të vegjël dhe të pavaksinuarit do të jenë në rrezik më të madh të infektimit nga sëmundja nga ndonjë prej varianteve Covid-19,” tha Inçi Jildirim nga i njëjti Universitet.

“Por Delta siç duket po prek grupmoshat më të reja më shumë sesa variantet e mëparshme,” shtoi ai.

3. Delta mund të shkaktojë “vatra hiperokale”

Nëse Delta vazhdon të përhapet mjaft shpejt për të përshpejtuar pandeminë, Uilson thotë se pyetjet më të rëndësishme do të jenë transmetueshmëria – sa njerëz do të infektohen me të dhe sa shpejt do të përhapet?

Përgjigjet mund të varen pjesërisht nga vendi ku jetoni dhe sa njerëz janë vaksinuar në vend, tha ai.

Për shembull, një qytet i vaksinuar pak, i rrethuar nga zona shumë të vaksinuara mund të përjetojë që virusi të qëndrojë brenda kufijve të tij, duke rezultuar në “vatra hiperokale”, tha Uilson.

“Nëse shumë njerëz infektohen në një zonë në të njëjtën kohë, sistemi shëndetësor lokal do të mbingarkohet dhe më shumë njerëz do të vdesin … Prandaj, ne duhet të shqetësohemi ” shtoi Uilson.

4. Simptoma të ndryshme

Pyetja më e rëndësishme është nëse varianti Delta i virusit do ta bëjë më të vështirë për ju që të infektoheni me virusin origjinal.

“Bazuar në monitorimin e shtrimeve në spital në Mbretërinë e Bashkuar, varianti është ndoshta pak më patogjen,” tha Uilson.

Megjithëse nevojiten hulumtime të mëtejshme, informacioni i parë në lidhje me ashpërsinë e variantit Delta përfshin një studim nga Skocia që zbuloi se ky variant ka dy herë më shumë gjasa të shtroheni në spital sesa varianti alfa. Dhe vaksinat e kanë ulur ndjeshëm këtë rrezik.

Pyetja e dytë përqendrohet në atë se si varianti Delta ndikon në trupin e njeriut. Ka raporte lidhur me simptomat që ndryshojnë nga ato të shoqëruara me variantin origjinal të koronavirusit, tha Jildirim.

“Kollitja dhe humbja e nuhatjes duket se janë më pak të zakonshme. Ka dhimbje koke, dhimbje fyti, rrjedhje hundësh dhe ethe, bazuar në studimin e fundit në Britaninë e madhe, ku më shumë se 90 për qind e rasteve janë me variantin Delta,” tha ajo.

Nuk dihet nëse varianti Delta mund të shkaktojë ulje më të madhe të imunitetit, domethënë të infektojë njerëzit që janë vaksinuar ose kanë një imunitet natyror ndaj një infeksioni të mëparshëm të koronavirusit, i cili është i rrallë.

Një analizë nga Agjencia Britanike e Shëndetit Publik tregoi se të paktën dy vaksina ishin efektive kundër variantit Delta.

Vaksina Fajzer është 88 për qind efikase kundër sëmundjes simptomatike dhe 96 për qind kundër shtrimit në spital delta, ndërsa AstraZeneka (vaksina jo-mRNA) është 60 për qind e efektshme kundër sëmundjes simptomatike dhe 93 për qind e efektshme kundër shtrimit në spital. Studimet u pasuan nga persona që morën të dyja dozat e vaksinës.

Të dhënat mbi efikasitetin e vaksinave të tjera kundër variantit Delta nuk janë ende të disponueshme, por disa ekspertë besojnë se “Moderna” mund të veprojë në mënyrë të ngjashme me Fajzer sepse të dyja janë vaksina kundër mRNA.

5. Vaksinimi është mbrojtja më e mirë kundër variantit Delta

Gjëja më e rëndësishme që mund të bëni për të mbrojtur veten nga varianti Delta është të vaksinoheni plotësisht, thonë mjekët. Kjo do të thotë që duhet të merrni të dyja dozat e vaksinës dhe të prisni për dy javët e rekomanduara pas vaksinimit me dozën e dytë për mbrojtje maksimale.

A do të jetë i mjaftueshëm varianti Delta për të inkurajuar ata që mund të vaksinohen ta bëjnë këtë? Askush nuk e di me siguri, por është e mundur, tha Uilson, i cili këshillon cilindo që ka pyetje rreth vaksinimi të flasë me mjekun e familjes.

“Kur ndodhin epidemi lokale, nivelet e vaksinimit rriten. Ne e dimë që nëse dikush që e njihni sëmuret shumë dhe shkon në spital, kjo mund të ndryshojë pak vlerësimin e rrezikut. Kjo mund të ndodhë më shpesh. Shpresoj që normat e vaksinimit të rriten,” tha ai.

Butoni Kthehu në krye
Mbylle