0_Maqedoni.Portal SQ0_Web_Aktuale SQ0_Web_Ballina – Sllajder SQShoqëri SQ

Dimitrov – Dovzhan: Sllovenia do të punojë për fillimin e negociatave me Maqedoninë e Veriut

Zëvendëskryeministri i Qeverisë I obliguar për çështje evropiane Nikolla Dimitrov, në kërkesë të palës sllovene, sot pati video takim video me sekretarin shtetëror në MPJ-në e Sllovenisë, Gashper Dovzhan në të cilin u bisedua për prioritetet e presidencës sllovene me Këshillin e BE-së në gjashtë muajt e ardhshëm dhe përfshirjen e dosjes evropiane të Maqedonisë së Veriut në atë kontekst.

Shkup, 7 korrik 2021 (MIA) – Zëvendëskryeministri i Qeverisë I obliguar për çështje evropiane Nikolla Dimitrov, në kërkesë të palës sllovene, sot pati video takim video me sekretarin shtetëror në MPJ-në e Sllovenisë, Gashper Dovzhan në të cilin u bisedua për prioritetet e presidencës sllovene me Këshillin e BE-së në gjashtë muajt e ardhshëm dhe përfshirjen e dosjes evropiane të Maqedonisë së Veriut në atë kontekst.

“Perspektiva Evropiane e Maqedonisë së Veriut dhe e rajonit nuk është vetëm në interesin e kësaj pjese të Evropës por edhe nevoja gjeostrategjike e Bashkimit në këtë periudhë vendimtare, e njohur qartë në Bruksel dhe në kryeqytetet e vendeve anëtare. Kjo gjithashtu korrespondon me përparësitë e miqve tanë sllovenë për një BE të besueshme dhe të qëndrueshme si një shprehje e procesit të bashkimit Evropian.

Është bërë e pamundur të ruash ndikimin evropian pa mbajtur fjalën nga pala evropiane – fillimi i negociatave të pranimit për ata që dorëzuan, siç është rasti me Maqedoninë e Veriut”, ka thënë zëvendëskryeministri Dimitrov, qëndron në kumtesën e SÇE-së.

Në këtë drejtim, sekretari shtetëror Dovzhan theksoi se rajoni është përfshirë në tre shtyllat e presidencës sllovene dhe procesi i zgjerimit do të theksohet si një çështje horizontale për të ardhmen e Evropës dhe vëmendje e veçantë do t’i kushtohet vazhdimit të përpjekjeve të gjermanëve dhe presidencat portugeze për të kapërcyer pengesat për mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare me Maqedoninë e Veriut dhe vazhdimin e dialogut me Bullgarinë në përputhje me parimet dhe vlerat evropiane.

Presidenca sllovene, qëndron në kumtesë, i dërgoi ftesë zëvendëskryeministrit Dimitrov për të marrë pjesë në një takim jozyrtar të Këshillit për çështje të përgjithshme të BE-së, që do të mbahet më 22 dhe 23 korrik në Bërdo afër Kranj.

Në takim u potencua edhe bashkëpunimi i shkëlqyeshëm dypalësh të shprehur përmes ndihmës teknike që Maqedonia e Veriut e merr nga Sllovenia në harmonizimin me standardet dhe politikat evropiane, si dhe përgatitjen e versionit kombëtar të të drejtës së BE-së. fb/

Butoni Kthehu në krye
Mbylle